Vad är en drivrem?

En drivrem ingår vid drift av någonting, bland annat fläktar, klippaggregat, tvättmaskiner, el-scooter, träningsmaskiner och gräsklippare. Drivremmar är för det mesta tillverkade i någon form av gummiblandning, med en armering av t.ex. kevlar, polyester eller stålförstärkning.

Drivremmar sitter mellan två eller flera remskivor för att överföra kraft från en remskiva till en annan. Genom att använda olika storlekar på remskivorna kan man därmed få högre eller lägre utväxling än själva motorn som driver drivremmen.

Det finns två olika typer av kraftöverföring med hjälp av en drivrem.

Den första är friktionsbetingad och denna kraftöverföring görs med hjälp av den mest vanliga drivremmen, nämligen kilremmen. Denna drivrem ligger nerkilad i spår i remskivorna och får därmed ett bra grepp när den är lagom spänd. Det kan även vara en helt vanlig plattrem eller flatrem som avses i detta fall och då ligger den givetvis på spännrullar i stället för i ett spår. En drivrem som är för dåligt spänd i detta fall brukar vanligtvis slira och ge ifrån sig ett tjutande ljud.

Den andra är formbetingad och här avser man drivremmar som till viss del liknar en kedja. Här får man ut kraftöverföringen genom att en platt drivrem med kuggar på drivs runt två eller flera remskivor som också är försedda med kuggar. Vad det gäller denna typ av drivrem så är det viktigt att kuggindelningen (pitchmått) överensstämmer med remskivorna så att det inte kuggar över eller börjar att slira. Vanliga drivremmar inom denna kategori kan vara synchroflex, HTD-remmar (både enkel- och dubbelsidiga).

Olika typer av drivremmar

Kilrem

Kilremmen är den mest vanliga drivremmen. Den har ett kilformat utseende och finns i olika bredder, höjder och längder. Eftersom bredden och höjden är olika så delar man in dessa i olika profiler. Vanliga profiler är Z, A, B, C, D och dessa finns även i ett mer smalkilat utförande och kallas då för smalkilremmar, även dessa delas in i profiler som t.ex. SPZ, SPA, SPB och SPC. Kilremmen finns i tandat utförande (blanda ej ihop med kuggrem), den har något lättare för att leda bort värme än en slät kilrem. För tandade kilremmar tillkommer ett X i profil-beteckningen. Dessa drivremmar finns även som dubbelsidiga (hexagonala), vilket innebär att det i princip är två stycken kilremmar som sitter ihop rygg mot rygg. Andra namn på denna klassiska drivrem kan vara t.ex. kilrep.

Kuggrem

Kuggremmen är en vanlig drivrem till små motorer som en el-scooter, men passar även till klippaggregat för drift av gräsklipparknivar på vissa modeller. Denna drivrem är platt och har kuggar på insidan, det finns även vissa profiler som har kuggar både på insidan och utsidan. Till denna kategori hör HTD-remmar i både tumstorlek och millimeterstorlek, men även drivremmar som synchroflex-remmar som är stålförstärkta.

Flerspårsrem

Man kan säga att även detta är en sorts kuggrem, fast till skillnad mot kuggremmen så har denna ribborna på andra hållet, dvs. längsgående runt hela drivremmen. Denna drivrem sitter ofta i nyare bilar, lastbilar och övriga fordon för drift av AC, generator och kylfläkt m.m. När den sitter i ett fordon hör den vanligtvis till PK-profilen. Till de lite mindre maskinerna som tvättmaskiner och torktumlare använder vi ofta profilen PJ eller PH i stället. Andra populära namn på denna drivrem kan vara multiribbrem, skårrem, poly v-rem.

Plattrem

Denna drivrem är precis som namnet säger, platt och därmed inte speciellt hög, dock kan den vara betydligt bredare för att klara högre kraftöverföring. Den är slät på båda sidor och olika namn på denna drivrem kan vara plattrem, planrem eller flatrem. Detta är ingen drivrem som vi säljer i dagsläget.